Vanliga frågor

Vanliga frågor om stambytet

Här svarar vi på frågor om stambytet men om du har ytterligare frågor är du välkommen att kontakta info.

  • Kommer jag behöva tömma mina garderober i sovrummet närmast köket?

Ja, om du bor på Isgränd 3, 5, 7 samt 13, 15, 17.(Särskilda direktiv kommer att skickas till de berörda lägenheterna.) I de lägenheter som har sovrum bakom köksstammen skall samtliga garderober tömmas eftersom man kommer att gå genom dessa garderober in till stammen. Du bör tömma sovrummet och inte vistas i detta rum under stambytet.

  • Behöver jag tömma skåpen i köket? Både uppe och nere?

Ja, troligtvis. Husab kommer att meddela dig om så är fallet. Om din lägenhet endast har kokvrå måste hela köket tömmas.

  • Får vi temporär toalett i lägenheten?

Alla hyresrätter får så kallad skogstoa i lägenheten. Bostadsrättsägare kan hyra skogstoa för ca 500 kr/veckan eller med pensionärsrabbat 250 kr/veckan. Gemensamma dusch- och toalettvagnar finns tillgängligt på gården.

  • Är toaletterna i samma utrymme som duscharna?

Ja, vagnen är uppdelade i två delar. I varje del finns en toalett, ett handfat och en dusch samt en bänk. Var och en tar med sig eget toalettpapper. Det är också allas ansvar att städa efter sig efter varje användning av dusch och toalett. Papperskorg töms en gång i veckan och föreningen ser till att det finns handtvål vid handfatet.

Se separat skylt vad som inte får spolas ner i toaletten pga att det är en kvarn i toaletten och att ex bindor fastnar i denna och stoppar kvarnen.

En toalett finns även i källargången på Isgränd 11 samt Störtloppsv 3.

  • Finns det värme i duschvagnen?

Ja, el är kopplat till duschvagnen.

  • Var hämtar man vatten till matlagning etc?

Vatten kommer du kunna hämta i en kran på bottenvåningen (entréplan) i varje hus.

  • Jag har två toaletter, renoveras dessa samtidigt eller kan man använda den lilla toan medan den stora renoveras och tvärtom?

Samtliga stammar kommer att renoveras samtidigt i din lägenhet. Du kommer inte att kunna använda någon av dina toaletter under den tiden.

  • Påverkas värmen i lägenheten, kommer den att stängas av i alla rum eller bara i de rum som berörs?

Värmen i övriga lägenheten kommer inte att påverkas.

  • Hur ska tillvalen finansieras? Med tillägg på avgiften eller skall man ta lån? Kan man kvitta tillvalen mot reparationsfonden som man har kvar?

Du kan använda din reparationsfond för det tillval du kommer att välja, men du får själv betala tillvalen och där efter skicka dessa kvitton till T&T och begära tillbaka pengar från reparationsfonden. Tillvalen kan även finansieras av ett privat lån (du kontaktar själv din bank). För hyresgäster finanserias tillvalen genom hyreshöjningar.

  • Mitt förråd är knökfullt med saker. Behöver de verkligen komma in i alla förråd?

Bara om man har rör (vatten, avlopp) eller elmatning i sitt förråd. En inventering pågår och mer information kommer att skickas till berörda lägenheter inom kort.

  • Vad räknas som värdesaker?

Det avgör du själv.

  • Kommer jag kunna använda spisen?

Ja. Eventuellt kommer elen att kopplas ifrån vid vissa arbeten som skall göras men då kommer du bli informerad om detta.

  • Påverkas tvättstugan av stambytet?

Nej, den komemr endast stängas av under en dag och detta aviseras i förväg genom att de bokningstider det gäller tejpas för. Vattenavstängning kan dock förekomma om vattnet måste stängas av i samband med annat uppkommet arbete.

  • När ska beställningen om elbytet vara inskickad?

Entreprenören är tacksam ju förr beställningarna kommer in. Dessa lämnas i brevlådan på gamla grovsoprummet på Isgränd.

  • När sker bytet av el och när får vi veta vad som måste bytas enligt elektrikern?

Elbytena görs fortlöpande under projekttiden. Brf har i dagsläget ingen insikt i detaljplaneringen. För information om just din lägenhet kontakta Husabs platschef, Mikael Brunsberg.

Om det är så att byte av elcentral kan göras utan byte av kablaget så är det inget krav från föreningen att bostadsinnehavaren byter kablaget (inom lägenheten). Är det däremot så att det inte går att byta centralen så MÅSTE kablaget bytas, på den boendes bekostnad.

Brf har beställt en inventering av elen i bostäderna så att det inte finns icke-fackmässiga installationer som inte följer elsäkerhetsreglerna. Kostnader för sådana åtgärder faller på den boende då det är krav på att installationer skall följa elsäkerhetsföreskrifterna.

Som boende bör det dock ligga i det egna intresset att elen är säker, och denna typ äv äldre tjärpappsledningar är dessvärre en riskfaktor. Den som passar på att byta kablaget i samband med stambytet kan dra nytta av det reducerade pris föreningen fått av elentreprenören. Har man ROT-avdrag blir det ännu billigare.

  • Hur får jag information om stambytet om jag inte bor hemma under tiden som arbetet sker?

All information som delas ut till de boende läggs löpande upp här på hemsidan. Dokumenten kan laddas ner och skrivas ut. Ifylld blankett/beställningsformulär läggs i brevlådan på grovsoprummet eller scannas och mailas till johan@svenskastambyten.se.